Logg inn
Norsk English
 
 
Bilder
Kart
>
<

Tjøme

Reiseplanlegger
Tjøme er en øykommune i Vestfold, og er den største øya i kommunen. Kommunen ligger ytterst på vestsida av Oslofjorden, og grenser i øst mot denne fjorden. I vest ligger Tønsbergfjorden og danner grense mot Sandefjord, i nord er det grense mot Nøtterøy i Vrengensundet, og i sør grenser kommunen mot Skagerrak.

Tjøme kommune består av de langstrakte øyene Tjøme (12 km lang, 24,5 km²) i nord, videre Brøtsø (eller Brøtsøy) (1,9 km²) og Hvasser (3,6 km²) i sørøst.

Landskapet er kupert med tydelige knauser, kløfter og svaberg. Høyeste punkt ifølge Statens Kartverk er Holtekjæråsen på 78,90 moh., mens Herkelås som er det mest karakteristiske fjellet, måler 78,34 moh.

I samarbeid med Oslofjordens Friluftsråd har Tjøme kommune sikret 4 km² (omtrent 12 % av kommunens areal) som friarealer. Dette er friluftsområder åpne for alle. Det gjelder populære utfartssteder som Moutmarka, Mostranda og Verdens ende med det karakteristiske vippefyret helt sør på Tjøme, flere fine strender på Hvasser (bant annet Lilleskagen, Fynsletta og Sydstranda) samt ei rekke øyer, for eksempel Ildverket. Det er også en rekke områder og øyer i privat eie der folk er velkomne, f.eks. på Sandø utenfor Sandøsund ved Hvasser.

Kilde: wikipedia.org
Juridisk
Vilkår
Kai Morten Thorkildsen ENK © 2012-2020
Org.nr. NO 997 927 222