Logg inn
Norsk English
 
 
Bilder
Kart

Christiansholm Festning

Reiseplanlegger
Christiansholm festning var en del av Christian IVs plan for forsvar av Kristiansand (daværende Christianssand) da byen ble grunnlagt i 1641. Fredriksholm festning lenger ute i fjorden stod ferdig i 1658, men denne ga ikke tilstrekkelig beskyttelse av den nye byen som etter hvert vokste frem. Også østre havn lå ubeskyttet. Byggingen startet i 1666 og var fullført i 1672.

Gjennom 200 år gjorde beliggenheten og de omfattende befestningene Kristiansand til en strategisk viktig by - både i krig og fred. Anleggene ble omtalt på linje med Akershus og Bergenhus.

Christiansholm er en svært godt bevart tårnfestning, omgitt av en massiv gråsteinsmur i vinkler som følger holmens ytterste bredd. Innenfor murene er det et ytre, rundt tårn, en rotunde, med en diameter på 35 meter. Veggene er 5 meter tykke. På toppen av ytre tårn er det en plattform med batteri. Indre tårn har fire etasjer: kruttkammer, offisersrom, vaktrom og loft. Mellom tårnene er det en hvelvet rundgang.

I dag er Christiansholm en turistattraksjon og åsted for en rekke kulturarrangementer og festligheter. Festningen er også tilholdssted for Christianssand Artillerie Compagnie som har guiding og enkelte reenactmentlignende opptredender på festningen i sommersesongen.

Kilde: wikipedia.org
Juridisk
Vilkår
Kai Morten Thorkildsen ENK © 2012-2021
Org.nr. NO 997 927 222