Logg inn
Norsk English
 
 
Bilder
Kart
>
<

Oscarsborg Festning

Telefon:
(+47) 6490 4161
Adresse:
NO-1442 Drøbak
Nettside:
Reiseplanlegger
Oscarsborg festning ligger i Drøbaksundet like nord for Drøbak. Ute i sundet ligger Kaholmene. På Sønder Kaholmen finner en Hovedbatteriet med det gamle fortet bak. I vanlig dagligtale er det dette som omtales som Oscarsborg festning. Organisatorisk omfatters imidlertid en rekke flere anlegg på Nordre Kaholmen, på fastlandet og på Håøya. Det har vært festning på stedet i over 350 år. Festningen fikk sitt nåværende navn etter et besøk av kong Oscar I på Kaholmene 23. august 1855.

Mest kjent er Oscarsborg for senkningen av den tyske krysseren «Blücher» den 9. april 1940. I dag er den militære virksomheten trappet ned, og festningen er åpen for sivile. Det er museum, hotell, flere restauranter og spa på øya.

Det militære aktiviteten på festningen er lagt ned og i dag forvaltes Oscarsborg av Nasjonale Festningsverk i samarbeid med kommandant Øivind Sjuls. Oscarsborg festningsmuseum er en viktig del av publikumstilbudet på stedet (underlagt Forsvarsmuseet) og har ansvaret for den historiske formidling og guidede turer.
Gammel kaserne

Oscarsborg festning er et av Norges nasjonale festningsverk og åpent for publikum hver dag hele året, i tillegg til museum og de originale forsvarsverk er det i dag et spahotell med 190 sengeplasser, en kafé med lysstøperi, en gjestehavn med hyggelig havnekro og årlig 100 000 besøkende gjester. Oscarsborg er populært som sommersted i sommerhalvåret og kurs- og konferansested i vinterhalvåret. Oscarsborgoperaen som setter opp opera i august hvert år er også viktige bidragsytere til å sette stedet på kartet som en spennende kulturarena.

Kilde: wikipedia.org
Juridisk
Vilkår
Kai Morten Thorkildsen ENK © 2012-2020
Org.nr. NO 997 927 222